Üstüne Görme Nedir?
Üstüne görmek en genel tabiriyle, hamile olunmasına karşın kanamanın meydana gelmesidir. Pek çok anne adayı bu kanama nedeniyle hamile olduğunu anlamayabilir. Bu nedenle üstüne görme konusunun gebelik beklentisi ya da riski olan tüm kadınlar tarafından çok iyi bilinmesi gerekir. Çünkü hamile olduğunu anlamayan anne adayı ilaç içmek gibi gebelik açısından sakıncalı davranışlarda bulunabilir ve bu durum bebek için de bir tehlike doğuracaktır.
Üstüne Görmek Ne Zaman Gerçekleşebilir?
Üstüne görmek olarak adlandırılan kanamanın adet kanaması ile karıştırılmasının en büyük nedeni genellikle adet kanaması dönemine denk gelmesidir. Bebeğin anne rahmine yerleştiği dönemde bu kanama meydana gelebildiği için söz konusu kanamaya “yerleşme kanaması” adı da verilir. Ancak mutlaka beklenen regl döneminde olmayabileceği de dikkate alınmalıdır. Birkaç gün önce ya da bir hafta sonrasında da meydana gelebilir.
Üstüne Görme Bebeğe Zarar Verir mi?
Bu kanama asla bebeğe herhangi bir zarar vermez. Anne adayları genellikle üstüne görme kanaması yaşadıklarını anladıklarında düşük tehlikesinden korkarlar. Oysa bu kanama düşüğe işaret eden bir vaka değildir. Zira ağrılı bir kanama de değildir. Genellikle 3-4 gün sürer. Bazı kişilerde ender olarak bir hafta ya da 10 gün sürdüğü de görülebilir.
Adet Kanaması ile Üstüne Görme Kanaması Arasındaki Fark Nedir?
Üstüne görme kanamasını adet kanamasından ayıran bazı özellikler var. Her iki kanama aynı değildir ve biraz dikkat edildiğinde iki kanamayı birbirinden ayırt etmek de hiç zor olmaz. Üstüne görme kanaması, regl kanamasından çok daha hafiftir. Ayrıca daha düzensizdir. Yarım saat içerisinde yoğun bir kanama olurken sonraki bir saatte hiç kanama olmayabilir. Ancak adet kanaması daha düzenli gerçekleşen bir kanamadır.
Zaman da önemli bir detay!
Üstüne görme kanaması döllenmeden 10 gün sonra meydana gelir. Ayrıca kanın rengi koyu olmaz. Çünkü üstüne görme kanaması, rahim içerisinde, bebeğin yerleştiği noktadaki damarlarda meydana gelen kanamadır. Kan beklemeden sızdığı için rengi de açık kırmızı hatta kimilerinde pembe renktedir.
Ancak regl kanaması, özellikle başladığı ilk saatlerde koyu kırmızı renktedir. Üstüne görme kanaması yoğun yani fazla miktarda olmaz. Oysa regl kanaması fazla miktardadır ve gün geçtikçe kanama azalarak devam eder.
Üstüne görme dışında hamileliğe rağmen meydana gelebilen kanamalar da olabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Düşük tehlikesi
- Servikal enfeksiyon
- Lezyon
- Plasenta yerleşimi