Uyku Terörü Nedir?
Bebeklerde görülen uyku terörü, aileler için de son derece endişe verici olabiliyor. Uykuda ani korkma olarak da değerlendirilebilen uyku terörü uykunun üçüncü ya da dördüncü evresinde ortaya çıkar. Bebeklerle beraber çocuklarda da görülebilen uyku terörü şaşkın ve korkmuş bir şekilde uyanılmasıyla beraber ağlama nöbetleriyle devam eder. “Atak” olarak da değerlendirilen bu durum sadece birkaç dakika sürebildiği gibi yarım saat boyunca da devam edebilir. Atak sonunda yeniden uyku hali başlar.
Uyku Terörü Bebeklerde Kaç Yaşında Başlar?
Yetişkinlerde de görülebilen uyku terörü bebeklerde genellikle 3 yaş civarında başlar. Ergenlik dönemine kadar devam ettiği sık görülür. Fakat aynı şiddette seyretmez. Ergenlik dönemine kadar seyrelerek devam eder ve bu dönemin sonunda tamamen ortadan kalkar. Kişi artık huzurlu bir uyku süreci yaşamaya başlar.
Uyku terörü ile kabus görerek uyanma birbirine karıştırılmamalıdır. Kabuslarda kişi uyanabilir ancak gördüğü kötü rüyayı hatırlar. Şaşkınlık ve derin bir korku içinde olunmaz. Uyku teröründe ise çok farklı semptomlar ortaya çıkar.
Uyku Terörü Belirtileri Neler?
- Derin uyku esnasında aniden uyanma
- Uyuyor olunmasına karşın uyanık görünme
- Kalp atışında hızlanma
- Hızlı solunum
- Bir süre konuşamamak
- Çığlık atma
- Şiddet gösterme
- Terleme
Uyku Terörü Neden Olur?
Uyku terörünün gelişmesinin en yaygın nedeni uyku eksikliğidir. 3 yaşına kadar uykusunu düzenli alamayan çocuklarda 3 yaşında uyku terörü ortaya çıkabiliyor. Bu yaşlarda bebeklerin gün içerisinde 13 ila 14 saati uykuda geçirmesi gerekir. Bu uyku süreci 2 bölüm halinde tamamlanmalı… Fakat sıklıkla uykunun bölünmesi, 14 saat uyunması durumunda dahi uyku terörünün ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor. Kız bebeklerde daha az görülür. Yaygın olarak erkek bebeklerde ortaya çıkıyor.
Uyku Terörü Atakları Nasıl Önlenebilir?
- Stresten uzak bir ortam oluşturulmalı
- Oda çocuğun rahatlıkla etrafı görebileceği kadar aydınlık olmalı
- Yatmadan önce çocuğa ılık süt içirilmeli
- Çocuk yattığında bir süre anne ya da baba çocuğa sarılmalı
- Uyku saatleri düzenli olmalı