Vajinal Mantar Nedir?
Vajinal mantarlar kadınlarda en sık rastlanılan vajinal rahatsızlıklardan biridir. Araştırmalara göre kadınların %75 gibi büyük bir oranında, hayatlarında en az bir kez karşılaştıkları vajinal mantarlar kişiyi hem sağlık hem de ruhsal yönden olumsuz etkilemektedir. Ayrıca tedavi edilmedikleri ya da önemsenmediklerinde çok daha büyük problemlere yol açabilirler. Genellikle Candida Albicans mikroorganizmalarının yol açtığı vajinal mantarlar vajinal kandidiyazis şeklinde de adlandırılırlar.
Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir?
Her kadında görülen vajen salgısı bir kokuya sahip değildir ve kaşıntı durumlarla genital bölgeye asla rahatsızlık vermez. Yani normal olarak salgılanan vajen salgısı iç çamaşırınızı ıslatacak kadar fazla salgılanmaz.
Candida Albicans mikroorganizmasının yol açtığı mantar rahatsızlığının en sık görülen belirtileri arasında kaşıntı ve vajen salgısının yapısının değişmesidir. Normalden fazla ve kalın kütleler halinde salgılanan vajen salgısı mantarın en sık görülen belirtileri arasında yer almaktadır. Kaşıntı ise özellikle geceleri daha çok rahatsız edici boyutlara ulaşır.
Kaşıntının en temel sebebi ise mantar oluşumunu besleyen mikroorganizmanın bölgeye yerleşmesiyle başlayan sıcaklık artışıdır. Bu kaşıntı genital bölgede kızarıklık, şişlik, kanama ve soyulmalara neden olabilir. Bu durum tedavi edilmediği ve devam ettiği sürece başka enfeksiyonlara yol açarak alerjik bir rahatsızlığa dönüşebilir.
En sık görülen diğer bir belirtide genital bölgede yanma görülmesidir. Özellikle idrar yaparken bu yanma artar. Ayrıca hastalarda cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı ve yanma görülebilir.
Vajinal Mantar Tedavisi
Vajinal mantarın kaynaklandığı sebeplerin ortadan kaldırılması tedavi sürecinde atılan ilk adımdır. Vajinal mantarın tedavisinde ağızdan tablet yoluyla alınan ilaçlar, vajinal bölgeye uygulanan ilaçlar ve dış genital bölgeye uygulanan ilaçlar olmak üzere 3 grup tedavi yöntemi uygulanabilir.
Tedavi esnasında hijyen durumuna çok dikkat edilmelidir. İç çamaşırları giyilmeden önce kaynatılmalı, ütülenmeli ve naylon içeren iç çamaşırları yerine pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Ayrıca çok dar genital bölgeyi sıkan giysiler giymekten kaçınmak gerekir.
Vajinal mantarlar oluştuktan sonra bölgenin temiz tutulması önemlidir ancak su yerine bölgeye uygun Ph derecesinde hijyenik ilaçlı sular kullanmak daha faydalı olur.
Bazı durumlarda mantar enfeksiyonu tekrar edebilir. Eğer bu durum yıl içinde en az 4 kez başınıza geliyorsa yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir. Böyle durumlarda genellikle mantar enfeksiyonu vajinal bölgede derinlere yerleşir ve genital bölgeye uygulanan ilaçlara cevap vermeyebilir.
Ayrıca bazı kadınlarda doğum kontrol hapı da mantar enfeksiyonuna yol açabilir. Bu gibi durumlarda hastalar doğum kontrol hapını bırakmadığı sürece maalesef ki enfeksiyon engellenemez.
Tedavinin başarılı olması ve mantar enfeksiyonun ortadan kaldırılması için ilaçların 7 ile 14 gün arasında düzenli olarak kullanılması gerekir.