Vulva Kanseri Nedir?
Günümüzde vulva kanseri olarak bilinen hastalık halk arasında cinsel organ kanseri olarak bilinir. Vulva kanseri çok fazla görülen bir kanser çeşidi değildir ve kadın üreme organının klitoris, vajinal dudaklar ve vajina girişindeki bölgelerde meydana gelen bir hastalıktır. Vulva kanserinin tedavisi ülkemizde diğer kanserler gibi yapılır fakat her hastalıkta olduğu gibi erken teşhiste bulunmak kanserin yayılmadan yok edilmesini sağlar.
Yapılan araştırmalar sonrasında vulva kanserinin yaş aralığının 40-50 ve 70 olduğu saptanmıştır. Bu kanser çeşidi, genç yaşlarda sık sık karşılaşılan rahim ağzı kanserine benzer ve bununla ilgili olarak meydana gelir.
Vulva Kanserinin Nedenleri
Rahim ağzı ve serviks kanserinde olduğu gibi vulva kanserinde de HPV enfeksiyonu işaret edilir. Bu enfeksiyon cinsel ilişki yolu ile bulaşır. Çiftler, gerek sağlık gerekse de cinsel ilişkinin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için rutin kontrolleri aksatmamaları gerekir.
Vulva Kanserinin Belirtileri
Vulva kanseri vücuda yerleştiği anda kişide belirti göstermeyebilir. En az birkaç yıl sonra bulgular yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu durumda en büyük görev bayanlara düşer. Bayanlar vücutlarındaki her şeyden haberdar olmalı ve neyin normal ya da neyin anormal olduğunu anlamalıdır. Beklenmedik bir durum ile karşılaştıkları anda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.
Vulva kanserinin ilk ve en belirgin bulgusu, vulvada geçmek bilmeyen yanmaların ve kaşıntıların oluşmasıdır. Adet kanamasının dışında meydana gelen kanamlar, vulva üzerinde şişlik ve kızarıklık, siğil ya da döküntü tarzında oluşan deri sorunları ve kasık ağrıları da bu kanserin belirtileri arasında yer alır.
Vulva Kanseri Nasıl Tespit Edilir?
Kişi vulva kanserinin belirtilerini yaşayarak doktora başvurması ile kesin tanı koyabilmek amacı ile biyopsi ile örnek alınır ve biopsi kolposkopi adı altında incelemeye alınır. Kolposkopi incelemesinde kolposkop adı verilen bir alet kullanılır ve bu şekilde daha net görüntü alınır. Vulva kanseri tedavisinin kesin sonuç vermesi için bu hastalığa erken teşhis koymak en büyük etkendir. Erken teşhis koyulan vulva kanseri hastalarının %90 oranında iyileşme sağladığı görülür.