West Sendromu (İnfantil Spazm) Hakkında Merak Edilenler
Bu nedenle ailelerin belirtileri dikkate alıp derhal tedaviye başlanması için sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. West Sendromu nedir belirtileri nelerdir gibi soruların yanıtları tüm aileler tarafından bilinmelidir.
West Sendromu erkek çocuklarda daha çok görülüyor.
West Sendromu Nedeni Ne?
Beyin sapı ve beyin korteksi arasında anormal bir etkileşim olmasından kaynaklanan bu sorun beyindeki kusurlar ya da bazı doku problemleri nedeniyle de meydana gelebiliyor. Anne karnında oluşabilen bu sorun doğum sırasında da oluşabiliyor. Ayrıca doğumdan sonra da beyin hasarı meydana gelebildiği için sonradan da ortaya çıkabiliyor. Yenidoğan bebeklerde sinir sisteminde gelişim geriliği olabiliyor ve bu da beraberinde West Sendromunu getirebiliyor.
West Sendromu Belirtileri Neler?
West Sendromu nöbet şeklinde kendini belli ediyor. Kitlenme, kasılma en net belirtilerdir. Aynı zamanda aşağıdaki belirtiler de görülebiliyor:
- Uykuda kol, bacak ve baş bölgesinde kasılmalar
- Karakteristik baş hareketleri
- Nörolojik gelişimde gerilik
- Konuşma ve yürüme gibi hareketlerde gerilik
- Zekada gerilik
- Ağlama krizleri
Belirtiler günde birden fazla sayıda olabilir.
West Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Maalesef West Sendromu tedavisi olmayan bir hastalıktır. Sadece tedavi ile çocuğun yaşam kalitesini artırmak amaçlanır ve aynı zamanda şikayetlerin de olası en az düzeye çekilmesi hedeflenir. Genellikle tedavi ilaç kullanımı şeklindedir. Tedavi ile çocuğun yaşayacağı nöbetlerin sayısının azaltılması ya da şiddetinin hafifletilmesi mümkün olabiliyor. İlaç tedavisinin semptomları yarı yarıya azalttığı da daha önce kanıtlandı. Ayrıca protein ağırlıklı bir beslenme şeklinin uygulanması ve karbonhidrat alımının tamamen durdurulması da semptomları azaltabiliyor.
(West Sendromu süt çocukluğu döneminde tespit edilirse, tedavi ile iyileşme olasılığı bulunuyor. Ancak tedavinin uzun süre devam etmesi ve doktorun önerdiği bir yaşam şeklinin uygulanması da iyileşme olasılığının gerçekleşmesinde son derece önemli!)