Yeni Doğan İnek Sütü Alerjisi
Yeni doğan bebeklerde inek sütü alerjisi görülebiliyor. Anneler için son derece endişe verici bir hal alabilen inek sütü alerjisi anne sütü alan yani emzirilen bebeklerde de ortaya çıkabiliyor. Bebeklerin inek sütündeki proteine, genellikle de beta laktalbümin adı verilen maddeye alerjik reaksiyon gösteriyor olması her yıl daha yaygın bir şekilde ortaya çıkıyor. Sadece inek sütünün direk olarak bebek tarafından alınması bu alerjik reaksiyona neden olmuyor. Annenin inek sütü içmesi ve bebeğini emzirmesi durumunda da ortaya çıkabiliyor.
Yeni Doğanda İnek Sütü Alerjisi Belirtileri Neler?
Bebeğinizin inek sütüne alerjisinin olup olmadığını bu belirtileri gözlemleyerek kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bebeğiniz sürekli olarak ağlıyorsa, gaz sancısı nedeniyle uzun süre sıkıntı yaşıyorsa, kilo alamıyorsa ve sürekli olarak beslenme sonrasında kusuyorsa inek sütüne alerjisinin olduğuna dair ihtimal güçlü demektir. Ancak teşhis için mutlaka bebeğinizin hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.
Bebeğin İnek Sütü Alerjisi Durumunda Verdiği Tepkiler
- Uzun süreli ağlamalar
- Ciddi düzeyde gaz sancıları
- Kanlı dışkılama
- Kabızlık
- Egzamaya benzeyen deri döküntüleri ve kızarıklık
- Hışıltılı solunum ve öksürük
- Burun tıkanıklığı
- Tekrarlayan bronşit
Yeni Doğanda İnek Sütü Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?
Bu problem, genetik faktörlerin de etkili olduğu bir sağlık sorunu olduğundan teşhis öncesi mutlaka ailenin alerji öyküsü araştırılıyor. Bebek hekim tarafından fiziki olarak muayene ediliyor ve ileri tanı yöntemlerine de başvurulabiliyor. Teşhis için genellikle 3 farklı metot tercih edilir.
Cilt testi: Deri testi % 95 düzeyinde güvenilirdir.
Kan testi: Kandaki inek sütüne ait antikorların tespit edilebilmesi için yapılır. Güvenilirliği % 90’dır.
Eliminasyon: İnek sütü içerikli gıdalar bebeğe verilmez ve mevcut belirtilerin yok olup olmayacağı gözlemlenir.
Bebekler büyüdükçe genellikle inek sütüne uyum sağlamaya başlarlar. İnek sütü alerjisi görülen bebeklerin % 56’sında ilk bir yıl içerisinde, % 77’sinde 2 yıl sonra ve % 87’sinde de 3 yıl sonra bu alerjinin son bulduğu gözlemlendi.
Bebeğinizde İnek Sütü Alerjisi Varsa Bunlara Dikkat!
Eğer bebeğinizde inek sütü alerjisinin olduğu teşhis edildiyse ve bebeğinizi emziriyorsanız siz de inek sütü içeren gıdaları emzirme dönemi boyunca tüketmemelisiniz. Çünkü alerjiye neden olan maddeler anne sütünden bebeğe geçebiliyor. Tereyağı ve margarin de inek sütü içerdiği için bu yağların yerine sadece bitkisel yağlar tüketmeniz gerekiyor. Satın aldığınız tüm gıdaların içeriğini okuyun. İçerisinde kazein, sodyum, kalsiyum, kazeinat veya laktalbumin olan gıdaları tüketmeyin.