Yumurtalık Kistlerinin Tüp Bebeğe Etkisi Nedir?
Yumurtalık kistleri, kadınların her ay yumurta üretmesinden dolayı sık görülen genellikle iyi huylu olarak ortaya çıkan ve kendiliğinden kaybolabilen bir kisttir. Ancak bazı durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Yumurtlama döneminde hormonal ya da fiziksel sorunlar yumurtanın aşırı büyüyerek kisti oluşturmasına sebep olabilir.
Kistler adet gecikmesine de sebep olabilir. Yumurta çatladıktan sonra oluşan kan birikimi sebebiyle ortaya kist çıkabilir. Kist balon benzeri bir yuvarlağın içinde sıvı toplanması durumudur. Rahim içinde düzensiz gelişen hücreler kisti oluşturarak kalıcı olmasına yol açarlar.
Tüp bebek tedavisi uygulamaya karar verdiyseniz ve yumurtalık kistine sahipseniz kanda da E2 hormon düzeyinde herhangi bir yükseklik söz konusu değil ise tüp bebek tedavisini almaya devam edebilirsiniz. Tüp bebek tedavisi başladığı dönemlerde yumurtaların baskı görmemesi için uygulanan iğnelerin bazı durumlarda kiste yol açabildiği bilinmektedir.
İğne sebebiyle ortaya çıkan kistler 3 cm boyutundan daha küçük ve kan düzeyi yüksek olursa yumurta iğnelerinin kullanım süreleri daha da uzatılabilir.
Yumurtalık Kistleri Yumurta Sayısını Azaltır mı?
Yumurta kistleri yumurtalıklar içinde aşırı yer kaplarlar. Cerrahi müdahaleler sonucunda yumurtaların üzerinde yapılan işlemler sonucunda yumurta sayısında azalma görebilirsiniz. Yumurtaların azalması sorunu tüp bebek tedavisini olumsuz yönde etkileyebilir. Fakat yumurta sayısı etkilenmeyen kişilerin kistlerden dolayı tüp bebek tedavilerinin olumsuz etkilenmesi mümkün değildir.
Karın bölgesindeki zarda yer alan kistlerin ise çıkartılarak müdahale edilmesi gerekli bir işlem değildir. Bu tür kistlerin çıkartılması bazı durumlarda ters yönde olumsuz durumlara dahi yol açabilir. Çikolata kistlerinin alınması yan hücrelere zarar vererek yumurtaların azalmasına sebep olur ve tüp bebek tedavisinin de başarısız olmasına yol açabilir. Bu sebeple çikolata kistlerinin üzerinde işlem yapılmaması daha sağlıklıdır.